Zupa piwna z pogranicza czesko-polskiego, z Cieszyna, ucieszy podniebienia nie tylko piwoszy, ale wszystkich, którzy cenią niecodzienne smaki, ale nawiązujące do pięknych, kulinranych tradycji,
Składniki:
- 750 ml ciemnego piwa (koźlak)
- laska cynamonu
- 5 goździków
- skórka z cytryny
- 6 żółtek
- 125 ml śmietanki
- 1 jajko całe
- 60 g cukru + łyżka cukru brązowego
Piwo podgrzewać z cynamonem,
goździkami i skórą z cytryny, posłodzić brązowym cukrem. Żółtka
roztrzepać, wlać do nich zagotowaną śmietankę, zahartować odrobiną zupy.
Wlewać powoli do zupy, którą wcześniej trzeba zdjąć z palnika. Mieszać
ciągle. Zupa piwna, kiedy nieco ostygnie, jeszcze zgęstnieje.
Białko ubić na pianę, dodać resztę cukru. Przy pomocy łyżeczki, formować kluski z białek i kłaść na zupę. Przykryć garnek i pozostawić w cieple na około 5 min. doprawić solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz