Szukaj przepisów

wtorek, 4 lutego 2014

Zupa piwna Magdy Gessler

Zupa piwna Gessler z koźlakiem nie jest wcale trudna do przygotowania, choć to mało popularny przepis. Warto jednak go sobie przyswoić, bo zupa piwna ma naprawdę niesamowity smak. Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę, to moment wlewania do gorącej zupy mieszaniny żółtek i śmietanki, które wcześniej trzeba zahartować, aby zamiast zupy piwnej nie wyszła nam jajecznica.

Zupa piwna z pogranicza czesko-polskiego, z Cieszyna, ucieszy podniebienia nie tylko piwoszy, ale wszystkich, którzy cenią niecodzienne smaki, ale nawiązujące do pięknych, kulinranych tradycji,

Składniki:
  • 750 ml ciemnego piwa (koźlak)
  • laska cynamonu
  • 5 goździków
  • skórka z cytryny
  • 6 żółtek
  • 125 ml śmietanki
  • 1 jajko całe
  • 60 g cukru + łyżka cukru brązowego

Piwo podgrzewać z cynamonem, goździkami i skórą z cytryny, posłodzić brązowym cukrem. Żółtka roztrzepać, wlać do nich zagotowaną śmietankę, zahartować odrobiną zupy. Wlewać powoli do zupy, którą wcześniej trzeba zdjąć z palnika. Mieszać ciągle. Zupa piwna, kiedy nieco ostygnie, jeszcze zgęstnieje.

Białko ubić na pianę, dodać resztę cukru. Przy pomocy łyżeczki, formować kluski z białek i kłaść na zupę. Przykryć garnek i pozostawić w cieple na około 5 min. doprawić solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...