- półkilowe kurczęta 6
- tymianek 1 łyżka
- cytryna w plasterkach 1
- świeżo zmielony biały pieprz
- miękkie masło 125g
- mąka chlebowa 1,5kg
- sól 1,5kg
- woda 1l
- Sos:
- natka pietruszki (bez gałązek) 150g
- śmietanka 36 % 300ml
- sól do sosu
- świeżo zmielony biały pieprz do sosu
Kurczęta umyć, włożyć do środka połowę liści tymianku, plaster cytryny, biały pieprz. Natrzeć je roztopionym masłem, pozostałym tymiankiem i położyć piersiami w dół na krążkach z ciasta. Szczelnie owinąć kurczęta, zamykając dokładnie ciasto.
Położyć kurczęta na blachach do pieczenia wyłożonych pergaminem piersiami do góry. Piec około 40 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy. Przełożyć pietruszkę do dużego rondla z wrzącą wodą i gotować kilka minut, aż zmięknie. Przecedzić i dobrze odcisnąć. Zagotować śmietankę, uważając, by jej nie przegotować. Dodać pietruszkę i znowu zagotować. Ostrożnie zmiksować na puree w malakserze. Pozostawić w cieple. Za pomocą noża-piły (noża z ząbkami) bardzo ostrożnie ściąć dookoła wierzch ciasta z kurcząt. Delikatnie wyjąć kurczęta, położyć na talerzu i polać sosem pietruszkowym. Można podawać kurczęta w skorupkach, ale – UWAGA!!! – są niejadalne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz