Składniki
- białka jaj kurzych 1 szklanka
- cukier puder 300 g
- krem pistacjowy:
- mascarpone 750 g
- spirytus 100 ml
- pistacje 150 g
- brandy 200 ml
- pistacje do dekoracji 25 g
Ubić białka dosypując cukier, aż masa będzie sztywna. Z połowy ilości masy bezowej uformować na blasze wyłożonej pergaminem małe krążki, z drugiej połowy wycisnąć przy pomocy rękawa cukierniczego małe obręcze. Piec bezy w temp 140 st. C około 50 min. W tym czasie przygotować krem pistacjowy: mascarpone wymieszać z cukrem, brandy i spirytusem. Dodać drobno posiekane pistacje oraz szczyptę soli dla złamania smaku.
Na upieczonych, wystudzonych krążkach bezowych układać krem, przycisnąć obrączką bezową, udekorować pistacjami oprószyć cukrem pudrem.
Czas 1 godz. 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz