Szukaj przepisów

niedziela, 23 lutego 2014

Beza pistacjowa Magdy Gessler

Składniki
  • białka jaj kurzych 1 szklanka
  • cukier puder 300 g
  • krem pistacjowy:
  • mascarpone 750 g
  • spirytus 100 ml
  • pistacje 150 g
  • brandy 200 ml
  • pistacje do dekoracji 25 g
Ubić białka dosypując cukier, aż masa będzie sztywna. Z połowy ilości masy bezowej uformować na blasze wyłożonej pergaminem małe krążki, z drugiej połowy wycisnąć przy pomocy rękawa cukierniczego małe obręcze. Piec bezy w temp 140 st. C około 50 min. W tym czasie przygotować krem pistacjowy: mascarpone wymieszać z cukrem, brandy i spirytusem. Dodać drobno posiekane pistacje oraz szczyptę soli dla złamania smaku.

Na upieczonych, wystudzonych krążkach bezowych układać krem, przycisnąć obrączką bezową, udekorować pistacjami oprószyć cukrem pudrem.

Czas 1 godz. 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...