Składniki:
- ugotowana marchewka 3
- ugotowana pietruszka 2
- ugotowany seler 1 (mały)
- ogórki kiszone lub konserwowe 3 - 4
- cebula 1
- jajko na twardo 2
- jabłko 1
- groszek konserwowy 1 puszka
- ugotowane ziemniaki w mundurkach 1-2
Sos:
- pieprz
- odrobina kwaśnej śmietany
- czosnek 1 ząbek
- sól
- sok z cytryny
- majonez 1 słoik
Pokroić w równą kostkę marchewki, pietruszki i seler. Wymieszać w misce. Dodać posiekane ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz osączony groszek z puszki. Połączyć składniki sosu, polać sałatkę jarzynową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Odstawić sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.
Czas 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz