Szukaj przepisów

poniedziałek, 24 lutego 2014

Indyk w czekoladzie Magdy Gessler

Składniki:
  • indyk 1
  • cebula 2
  • masło 3 łyżki
  • czerstwe kajzerki 3
  • mielone mięso wieprzowe 1 szklanka
  • czosnek 1 ząbek
  • mleko 1/2 szklanki
  • jajka 2
  • białe wino 1/2 szklanki
  • śmietana 1/2 szklanki
  • kakao 10 łyżek
  • gorzka czekolada 10 łyżek startej
  • papryczka chili 1
  • sól i pieprz do smaku
Indyka sprawić i natrzeć solą. Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać mięso, bułkę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Nadziać indyka farszem, zaszyć otwór. Piec w piekarniku, polewając wytapiającym się tłuszczem. Kiedy indyk jest już upieczony, połączyć sos z winem, dodać kakao i czekoladę wymieszane ze śmietaną oraz papryczkę chili. Zagotować na bardzo małym ogniu. Indyka polać po wierzchu sosem, resztę sosu podać w sosjerce.

Czas 3 godz. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...