Składniki:
- indyk 1
- cebula 2
- masło 3 łyżki
- czerstwe kajzerki 3
- mielone mięso wieprzowe 1 szklanka
- czosnek 1 ząbek
- mleko 1/2 szklanki
- jajka 2
- białe wino 1/2 szklanki
- śmietana 1/2 szklanki
- kakao 10 łyżek
- gorzka czekolada 10 łyżek startej
- papryczka chili 1
- sól i pieprz do smaku
Indyka sprawić i natrzeć solą. Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać mięso, bułkę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Nadziać indyka farszem, zaszyć otwór. Piec w piekarniku, polewając wytapiającym się tłuszczem. Kiedy indyk jest już upieczony, połączyć sos z winem, dodać kakao i czekoladę wymieszane ze śmietaną oraz papryczkę chili. Zagotować na bardzo małym ogniu. Indyka polać po wierzchu sosem, resztę sosu podać w sosjerce.
Czas 3 godz. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz