Szukaj przepisów

środa, 26 lutego 2014

Grochówka Magdy Gessler

Składniki:
  • wywar warzywny 1000 ml
  • połówki łuskanego grochu 200 g
  • cebula 1
  • wędzony boczek bez skórki 150 g
  • marchewka 1
  • pietruszka 1
  • seler kawałek
  • ziemniaki 4
  • listek laurowy 1
  • koperek lub majeranek
Groch opłukać. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. W wywarze gotować starte na tarce warzywa (oprócz ziemniaków) i groch aż część ziaren zacznie się rozpadać. Dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę i zeszklić. Dodać do zupy razem z listkiem laurowym. Gotować jeszcze chwilę. Dodać posiekany koperek lub majeranek.

Czas 40 min.

16 komentarzy:

  1. Zupa powinna nazywac się cebulowa,1 szt cebuli średniej jest stanowczo za dużo. Następnym razem dałabym 1/3 cebuli. Mało smaczna wyszła. Polecam poszukać lepszego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz nic dobrego go do powiedzenia, Wiec nic Nie mow.

      Usuń
    2. Super przepis a cebuli można jeszcze dodać wg upodoban
      . No cóż niektórzy nigdy cebulowej nie jedli 🤣

      Usuń
    3. Biedaku - biedaczko albo jestes nieustającym pacjentem polskich szpitali albo tam właśnie gotujesz lub w przedszkolach jeśli uważasz że takie dodatki jak cebula w takich ilisciach to za dużo- lkam nad twoimi kubkami smakowymi

      Usuń
    4. Czegoś Anonim nie pojął, aby pisać że zła napisz co jest dobre dla ciebie. A tak Anonimie kicha i z pisania i trolingu.

      Usuń
  2. lepiej się nie odzywaj znawco za 5 groszy! cebula to podstawa prawie każdej polskiej zupy jelonku! jedna to mało;P

    OdpowiedzUsuń
  3. grochówka to nie zupa grochowa żeby pchać w nią włoszczyznę coś się kobicie pomyliło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy kiedyś jadłeś zupę cebulową z jednej cebuli. Jedna marchew, jedna pietruszka i kawałek selera zupie grochowej nie zaszkodzi. Tobie się coś pomyliło. Masz odwagę podważać autorytet kulinarny. Śmiech na sali:)

      Usuń
    2. Anonimowy, gdzie ten autorytet?

      Usuń
  4. Osobiście to mi tu odrobiny czosnku brakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brawo aktualnie gotuję ibiłam się głową w pięści iczego nie dołożyłam.Dzieki.

      Usuń
  5. Ja dodaję ząbek czosnku i jest genialna

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ,nawet 2 cebulę a nie 1/3

    OdpowiedzUsuń
  7. Każdy potrafi gotować wystarczy
    odrobinę smaku o pomysluu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...