- zaprawa piernikowa 150 g
- mąka 70 g
- kakao 200 g
- rodzynki 35 g
- skórka pomarańczowa 35 g
- proszek do pieczenia 1 g
- powidła 100 g
- marmolada owocowa 10 g
- gorzka czekolada 50 g
- jajka (białka) 4-5
- cukier 150 g
- płatki migdałowe 50 g
- orzechy włoskie 35 g
- śliwka kalifornijska 30 g
- Zaprawa piernikowa:
- miód 500 g
- cynamon mielony 10 g
- goździk mielony 5 g
- pieprz czarny 1 g
- przyprawa piernikowa 1
- cukier kryształ 500 g
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Dodać zaprawę piernikową. Lekko zamieszać. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać bakalie w ilości 3/4 podanych.
Masę wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok. 15-20 minut w temp. 190°C. Po ostudzeniu blat piernikowy przekroić na dwie części. Jedną posmarować powidłami śliwkowymi. Przykryć drugim blatem. Po wierzchu posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać pozostałymi bakaliami.
Czas 1 godz. 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz