Szukaj przepisów

czwartek, 27 lutego 2014

Piernik świąteczny Magdy Gessler

Składniki:
  • zaprawa piernikowa 150 g
  • mąka 70 g
  • kakao 200 g
  • rodzynki 35 g
  • skórka pomarańczowa 35 g
  • proszek do pieczenia 1 g
  • powidła 100 g
  • marmolada owocowa 10 g
  • gorzka czekolada 50 g
  • jajka (białka) 4-5
  • cukier 150 g
  • płatki migdałowe 50 g
  • orzechy włoskie 35 g
  • śliwka kalifornijska 30 g
  • Zaprawa piernikowa:
  • miód 500 g
  • cynamon mielony 10 g
  • goździk mielony 5 g
  • pieprz czarny 1 g
  • przyprawa piernikowa 1
  • cukier kryształ 500 g
Przygotować zaprawę piernikową. Gotować miód, kakao, cynamon, cukier, przyprawę do piernika ok. 15-20 minut na małym ogniu i odstawić do wystudzenia.

Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Dodać zaprawę piernikową. Lekko zamieszać. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać bakalie w ilości 3/4 podanych.

Masę wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok. 15-20 minut w temp. 190°C. Po ostudzeniu blat piernikowy przekroić na dwie części. Jedną posmarować powidłami śliwkowymi. Przykryć drugim blatem. Po wierzchu posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać pozostałymi bakaliami.

Czas 1 godz. 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...