Szukaj przepisów

czwartek, 20 lutego 2014

Barszcz biały wielkanocny Magdy Gessler


Składniki:
  • wywar mięsny 1 l
  • wędzone żeberka 200 g
  • śmietanka 30% 1 szklanka
  • pszenny zakwas 2 szklanki
  • czosnek 4 ząbki
  • biała kiełbasa 4-6 kawałków
  • cebula 1
  • boczek wędzony 200 g
  • jajka 4-6
  • majeranek garść
  • chrzan 1 duża łyżka
  • sól i pieprz do smaku
Wywar mięsny gotować przez godzinę z wędzonymi żeberkami. Ugotować jajka na twardo. Do wywaru dodać zakwas i czosnek i gotować kolejną godzinę. Wlać do śmietanki kilka łyżek wrzącej zupy, zamieszać i wlać do zupy. Doprawić chrzanem. Cebule i boczek pokroić w kosteczkę. Do barszczu włożyć białą kiełbasę i gotować 10 minut. Wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać boczek, dorzucić cebulę i podsmażyć na złoto. Pod koniec dodać majeranek. Cebulę z boczkiem dodać do zupy. Odstawić do następnego dnia. Podawać z dodatkiem kiełbasy i jajka na twardo.

Czas 2 godz. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...