Składniki:
- wywar mięsny 1 l
- wędzone żeberka 200 g
- śmietanka 30% 1 szklanka
- pszenny zakwas 2 szklanki
- czosnek 4 ząbki
- biała kiełbasa 4-6 kawałków
- cebula 1
- boczek wędzony 200 g
- jajka 4-6
- majeranek garść
- chrzan 1 duża łyżka
- sól i pieprz do smaku
Wywar mięsny gotować przez godzinę z wędzonymi żeberkami. Ugotować jajka na twardo. Do wywaru dodać zakwas i czosnek i gotować kolejną godzinę. Wlać do śmietanki kilka łyżek wrzącej zupy, zamieszać i wlać do zupy. Doprawić chrzanem. Cebule i boczek pokroić w kosteczkę. Do barszczu włożyć białą kiełbasę i gotować 10 minut. Wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać boczek, dorzucić cebulę i podsmażyć na złoto. Pod koniec dodać majeranek. Cebulę z boczkiem dodać do zupy. Odstawić do następnego dnia. Podawać z dodatkiem kiełbasy i jajka na twardo.
Czas 2 godz. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz