Szukaj przepisów

niedziela, 23 lutego 2014

Zupa Pho Magdy Gessler

rosół:
  • kości wołowe (porąbane) 3 kg
  • marchewki 2
  • cebule 3
  • imbir 12 cm kawałek
  • czosnek 5 ząbków
  • papryczka chili 1
  • anyż gwiazdkowy 4 gwiazdki
  • goździki 10
  • cynamon 2 laski
  • gałka muszkatołowa 1
  • sól, cukier trzcinowy do smaku
dodatki:
  • polędwica wołowa (zamrożona) 200 g
  • bazylia tajska 1 pęczek
  • kolendra świeża 1 pęczek
  • papryczki chili 2
  • limonka 2
  • makaron ryżowy 500 g

Kości zalać wrzątkiem, zagotować, odcedzić. W dużym garnku zalać je 5 litrami wody, dodać obraną marchew, goździki i sól. Gotować wywar na małym ogniu, odszumowując. Imbir obrać posiekać, czosnek obrać. Cebule w łupinach pokroić na plastry. Podsmażyć je na suchej patelni razem z rozgniecionymi w moździerzu przyprawami (anyż gwiazdkowy, chili, cynamon, gałka, cukier). Dodać wszystko po 2 godzinach gotowania do wywaru z kości, gotować jeszcze 5 godzin na bardzo małym ogniu. Odcedzić, doprawić solą.

Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Marchewkę i papryczkę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Bazylię i kolendrę posiekać. Zamrożone mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki. Do miseczek wkładać porcję makaronu, marchwi, chili i mięsa. Wlać wrzący rosół, dodać bazylię i kolendrę. Skropić sokiem z limonki, podawać.

Czas 7 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...