Szukaj przepisów

niedziela, 23 lutego 2014

Gulasz królów Magdy Gessler

Składniki:
  • smalec 3 łyżki
  • czosnek 6 ząbków
  • słodka papryka w proszku 6 łyżek
  • ostra papryka proszku 3 łyżki
  • cebule 2
  • pomidory 4
  • upieczone papryki 3
  • ziemniaki 4
  • kminek
  • sól
Wywar mięsny:
  • gicz cielęca
  • nóżka wieprzowa
Wywar warzywny:
  • cebula
  • 2 marchewki
  • pól selera
  • 1l wody
Zacierki:
  • jajko
  • mąka

Schab pokroić w kostkę. Marynować w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 roztartych ząbkach czosnku, odrobinie soli i kminku przez cała noc.

Ugotować wywar i mięsny i warzywny. Paprykę upiec i obrać ze skórki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki smalcu, przesmażyć na nim słodką paprykę, a następnie wrzucić dwie duże cebule pokrojone w paski. Dodać mięso, lekko obsmażyć. Kiedy mięso zaczynie lekko puszczać sok, zasypać je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki.

Podlać mocnymi wywarami i gotować. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodać zacierki, które należy zagnieść z całego jajka i mąki.


Czas 2 godz. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...