- smalec 3 łyżki
- czosnek 6 ząbków
- słodka papryka w proszku 6 łyżek
- ostra papryka proszku 3 łyżki
- cebule 2
- pomidory 4
- upieczone papryki 3
- ziemniaki 4
- kminek
- sól
- gicz cielęca
- nóżka wieprzowa
- cebula
- 2 marchewki
- pól selera
- 1l wody
- jajko
- mąka
Schab pokroić w kostkę. Marynować w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 roztartych ząbkach czosnku, odrobinie soli i kminku przez cała noc.
Ugotować wywar i mięsny i warzywny. Paprykę upiec i obrać ze skórki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki smalcu, przesmażyć na nim słodką paprykę, a następnie wrzucić dwie duże cebule pokrojone w paski. Dodać mięso, lekko obsmażyć. Kiedy mięso zaczynie lekko puszczać sok, zasypać je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki.
Podlać mocnymi wywarami i gotować. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodać zacierki, które należy zagnieść z całego jajka i mąki.
Czas 2 godz. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz