Składniki:
- czerwona papryka 1,2 kg
- bakłażany 1
- śmietana 22% 200ml
- cukier puder 10g
- wermuth np. Noilly Prat 1 łyżka
- kumin sproszkowany 1 łyżeczka
- żółtka 7
- jajka 2
- masło 15g
- oliwa 3 łyżki
- sól i pieprz
Mauretańska terina z czerwonej papryki i kuminu choć jest daniem egzotycznym wspaniale komponuje się z wielkanocnymi przysmakami polskiego stołu. Bakłażana pokroić w małą kostkę, podsmażyć go na oliwie i odstawić do ostygnięcia. Papryki opiec na ruszcie piekarnika, aż skórka będzie czarna. Włożyć je do garnka, przykryć pokrywką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie obrać je ze skórki i usunąć nasiona. Zmiksować, dodać śmietanę, cukier puder, wermut, kumin, roztrzepane jajka i usmażonego bakłażana. Wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do posmarowanej masłem porcelanowej formy do pasztetów. Powinna być wypełniona do ¾ wysokości. Piec w kąpieli wodnej (w większym naczyniu wypełnionym do połowy wodą) około 2 godzin w temperaturze 100°C. Wyjąć, przestudzić i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Czas 3 godz. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz