Szukaj przepisów

środa, 26 lutego 2014

Śledź w śmietanie Magdy Gessler

Składniki:
  • marynowane lub solone płaty śledziowe 5
  • jabłko winne 1 (duże)
  • biała cebula 1
  • mleko do wymoczenia
  • kwaśna śmietana 400 g
  • pieprz
  • drobno posiekana natka pietruszki 2 łyżki
  • mleko do wymoczenia
  • sól przy kwaśnych śledziach
Śledzie opłukać zimną wodą i wymoczyć w mleku. Kwaśne wystarczy opłukać wodą, osuszyć. Śmietanę wymieszać z cukrem, można posolić i dodać pieprz. Cebulę pokroić w piórka. Jabłko można obrać, ale nie trzeba. Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na plastry. Wszystko wymieszać ze śmietaną. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka. Podawać z ćwiartkami cytryny.

Czas 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...