Składniki:
- gotowana drobna fasolka 1 filiżanka
- groszek 1 szklanka
- dynia 300 g
- zielone oliwki 1 szklanka
- czerwona papryka 1
- papryczka chili 1
- cukinia 1
- pomidory bez skórki w kawałkach 1 puszka
- wywar warzywny 1 l
- świeży imbir 2-cm kawałek
- gałka muszkatołowa 1
- olej 3 łyżki
- sól
- pieprz
- bazylia do dekoracji
Pokroić paprykę w paseczki, a cukinię i dynię w kostkę. Przekroić chili i usunąć pestki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach lub posiekać. Rozgrzać olej. Wrzucić imbir, chili i paprykę. Krótko podsmażyć. Dodać wywar. Gotować 10 minut. Dodać cukinię i dynię. Posolić. Gotować ok. 10 minut aż dynia będzie prawie miękka (jak długo to będzie trwało - zależy od gatunku dyni). Dodać pomidory, zagotować. Dodać fasolkę i groszek. Gotować 7 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać oliwki.
Podawać ze świeżym chlebem.
Czas 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz