Szukaj przepisów

poniedziałek, 17 lutego 2014

Muffinki cytrynowe Magdy Gessler

Składniki:
  • mąka 300g
  • cukier 125g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • sól szczypta
  • skórka otarta z cytryny 2 łyżki
  • cukier waniliowy z prawdziwej wanilii 1 torebka
  • kefir 200ml
  • jajka 2
  • masło 110g
Przygotowuje się je równie szybko jak zjada.

Do jednej miski wsypać suche produkty, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i skórkę z cytryny. W drugiej połączyć jajka z kefirem i roztopionym masłem. Masę kefirową przelać do miski z suchymi produktami. Szybko wymieszać. Ciasto powinno zostać grudkowate, inaczej muffiny staną się twarde i zbite. Ciasto nakładać do wysmarowanej masłem formy do muffinów. Piec około 15 minut w temperaturze 200 C. Podawać ze szklanką zimnego mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...