- mąka 300g
- cukier 125g
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- sól szczypta
- skórka otarta z cytryny 2 łyżki
- cukier waniliowy z prawdziwej wanilii 1 torebka
- kefir 200ml
- jajka 2
- masło 110g
Do jednej miski wsypać suche produkty, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i skórkę z cytryny. W drugiej połączyć jajka z kefirem i roztopionym masłem. Masę kefirową przelać do miski z suchymi produktami. Szybko wymieszać. Ciasto powinno zostać grudkowate, inaczej muffiny staną się twarde i zbite. Ciasto nakładać do wysmarowanej masłem formy do muffinów. Piec około 15 minut w temperaturze 200 C. Podawać ze szklanką zimnego mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz