Szukaj przepisów

środa, 26 lutego 2014

Ketchup domowy Magdy Gessler

Składniki:
  • pomidor 2 kg
  • cebula 1, duża
  • ocet 6% 6 łyżek
  • cukier 125 g
  • sól 2-3 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • chili albo ostra lub słodka papryka 1/2 łyżeczki
  • pieprz szczypta
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
Pomidory przepuścić przez streamer lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać. Dusić cebulę na oliwie pod przykryciem do miękkości. Dodać pomidory. Gotować odkryte, aż nabierze właściwej konsystencji. Dodać przyprawy.

Otwarte słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C. Nakrętki wygotować. Osuszyć. Wlać ketchup do słoików. Mocno dokręcić. Odwrócić i zostawić do ostygnięcia.

Czas 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...