Szukaj przepisów

czwartek, 20 lutego 2014

Jajowa ze szczawiem Magdy Gessler

Składniki:
  • włoszczyzna 250g
  • szczaw 150g
  • woda 1,5 l
  • mąka 2-3 łyżki
  • mleko 250 ml
  • żółtka 1-2
  • masło 30g
  • sól do smaku
Obrać i umyć warzywa. Zalać je wrzącą wodą, dodać 10 g masła, sól i gotować. Przygotować szczaw: umyć, odciąć korzonki, połowę zmiksować. Drugą połowę włożyć do wazy tuż przed podaniem zupy. Zmiksowany szczaw ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić wywar z warzyw, połączyć go z mlekiem wymieszanym z mąką i zagotować.

Dodać ugotowany szczaw i sól. Przed podaniem wymieszać z surowymi żółtkami i roztartym masłem. Zupa świetnie smakuje z mięsnymi pulpetami, grzankami, z lanym ciastem, ryżem ugotowanym na sypko, pęczakiem, jajami na twardo lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...