Szukaj przepisów

środa, 26 lutego 2014

Baba drożdżowa Magdy Gessler

Aby baba pięknie wyrosła wstaw ją w formie do piekarnika nagrzanego do 40 C.
Podwoi objętość po około 15 minutach.

Składniki:
  • ciasto drożdżowe 700 g
  • skórka pomarańczowa 50 g
  • masło sklarowane 50 g
  • rodzynki 10 g
  • płatki migdałowe 10 g
  • domowy lukier 150 g
  • żółtka 2
  • migdały 50 g
Do ciasta drożdżowego dodać następujące składniki: skórka pomarańczowa, rodzynki, całe migdały, masło i ubite żółtka.

Po dodaniu tych składników wyrobić ponownie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto nabić w formę i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie zajmować ok. 80% foremki wstawić do pieca na ok. 40 minut i piec w temperaturze 180°C. Po wypieczeniu i ostygnięciu babę posmarować lukrem, posypać migdałami i rodzynkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...