Szukaj przepisów

czwartek, 27 lutego 2014

Pieczony rostbef Magdy Gessler

Składniki:
  • młoda wołowina 1000 g
  • pieprz
  • oliwa 200 ml
  • rozmaryn
  • sól
  • miód
  • żurawiny 200 g
  • suszone śliwki 50 g
  • cynamon (niekoniecznie)
Oliwę wymieszać z łyżeczką świeżo zmielonego pieprzu i posiekanym rozmarynem. Natrzeć mięso. Wstawić na noc do lodówki. Namoczyć śliwki.

Na patelni rozgrzać silnie olej. Dokładnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Ułożyć w blaszce. Piec 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 C. 15 minut przed końcem posmarować miodem jeśli chcemy aby miało skorupkę.

Śliwki rozgotować na gładki sos. Żurawiny przetrzeć przez sito i dodać do sosu. Odparować w razie potrzeby. Mięso wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut aby odpoczęło. Pokroić w plastry, posolić, podawać z sosem.

Czas 2 godz. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...