Szukaj przepisów

środa, 26 lutego 2014

Barszcz ukraiński Magdy Gessler

Składniki:
  • mięso wołowe rosołowe 200 g
  • ziemniak 6
  • marchewka 3
  • pietruszka 2
  • seler 1 kawałek
  • por 1
  • kapusta 1/4 małej główki
  • suszone prawdziwki 3-4
  • burak 5-6
  • domowy przecier pomidorowy 4 łyżki
  • czosnek 4 ząbki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • kwas z buraków 4-8 łyżek
  • biała fasola 200 g
  • jajko 4
  • śmietanka kremówka 30% 200 ml
  • liść laurowy 2
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • koperek
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odsączyć. Mięso i grzyby zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym. Oczyścić warzywa. Marchewki, pietruszki i buraki pokroić w słupki, półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach (zupa ładniej wygląda, bo jest bardziej klarowna, jeśli pokroimy, ale szybciej jest zetrzeć na tarce). Dodać warzywa do zupy. Pora pokroić w talarki. Dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki i kapustę. Gotować 10 minut. Wyjąć mięso, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Dodać fasolkę. Doprawić przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem. Dolać śmietankę. Dodać posiekany koperek. Podawać z połówką jajka na twardo.

Uwaga:
Zupa smakuje lepiej następnego dnia. Zamiast śmietanki można użyć śmietany 22%, ale wtedy smak będzie ostrzejszy. Do zupy można też dodać obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Wersja wegetariańska bez mięsa smakuje równie wspaniale.

Czas 2 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...