Składniki:
- mięso wołowe rosołowe 200 g
- ziemniak 6
- marchewka 3
- pietruszka 2
- seler 1 kawałek
- por 1
- kapusta 1/4 małej główki
- suszone prawdziwki 3-4
- burak 5-6
- domowy przecier pomidorowy 4 łyżki
- czosnek 4 ząbki
- sok z cytryny 2 łyżki
- kwas z buraków 4-8 łyżek
- biała fasola 200 g
- jajko 4
- śmietanka kremówka 30% 200 ml
- liść laurowy 2
- ziele angielskie kilka ziaren
- koperek
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odsączyć. Mięso i grzyby zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym. Oczyścić warzywa. Marchewki, pietruszki i buraki pokroić w słupki, półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach (zupa ładniej wygląda, bo jest bardziej klarowna, jeśli pokroimy, ale szybciej jest zetrzeć na tarce). Dodać warzywa do zupy. Pora pokroić w talarki. Dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki i kapustę. Gotować 10 minut. Wyjąć mięso, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Dodać fasolkę. Doprawić przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem. Dolać śmietankę. Dodać posiekany koperek. Podawać z połówką jajka na twardo.
Uwaga:
Zupa smakuje lepiej następnego dnia. Zamiast śmietanki można użyć śmietany 22%, ale wtedy smak będzie ostrzejszy. Do zupy można też dodać obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Wersja wegetariańska bez mięsa smakuje równie wspaniale.
Czas 2 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz