- żelatyna w proszku (galaretka 1) 3/4 łyżeczki
- ciepła woda (galaretka 1) 2 łyżeczki
- sok z granatu (galaretka 1) 60 ml
- wyłuskane ziarenka z granatu (galaretka 1) 2 łyżki
- cukier (galaretka 1) 2 łyżki
- galaretka z granatem 2 jak pierwsza
- kokosowa panna cotta:
- żelatyna w proszku 1 łyżka
- ciepła woda 2 łyżki
- śmietanka kremowa 500 ml
- cukier puder 0,5 szklanki
- wiórki kokosowe 0,5 szklanki
Do filiżanki wsypać żelatynę i mieszać z ciepłą wodą. Odstawić j na 5 minut. Do rondelka wlać sok z granatu, cukier oraz ziarenka granatu. Podgrzewać i mieszać aby cukier się rozpuścił. Dodać żelatynę i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się. Nie gotować! Galaretkę wlać do czterech natłuszczonych olejem roślinnym filiżanek. Odstawić do lodówki, na około ½-1 godzinę.
Kokosowa Panna Cotta:
Do filiżanki wsypać żelatynę i mieszać z wodą. Odstawić na 5 minut żeby się namoczyła. Do niedużego rondelka dodać kolejno śmietanę , cukier puder, wiórki kokosowe. Mieszać na małym ogniu, do momentu aż cukier się rozpuści. Nie gotować! Dodać namoczoną żelatynę, mieszać, aż rozpuści się w gorącej śmietanie. Schłodzić i wlać do filiżanek na zastygniętą galaretkę. Odstawić do lodówki żeby zastygła, na około 2-3 godziny.
Przygotować galaretkę z granatem 2 tak samo jak galaretkę z granatem 1. Na zastygniętą panna cottę wylać przestudzoną galaretkę i odstawić do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz