- średnia dynia ok. 3 kg
- bagietka 1/2
- olej dyniowy 5-6 łyżek
- ser gruyere 250 g
- śmietanka 1 szklanka
- bulion z kury 1 litr
- gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- sól do smaku
- biały pieprz do smaku
Dynię obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kosteczkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy dyni przesypując serem. Zalać wywarem wymieszanym ze śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec aż dynia będzie zupełnie miękka (ok. 30 minut w zależności od gatunku dyni). Bagietkę pokroić w kosteczkę. Usmażyć grzanki na oleju dyniowym. Zupę zmiksować i doprawić gałką, solą i pieprzem. Podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz