- pomidory (małe, twarde) 500 g
- sól morska 1 łyżka
- pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
- suszona papryka 1 łyżeczka
- suszona kolendra 1 łyżeczka
- suszona mięta 1 łyżeczka
- czosnek poszatkowany 4 ząbki
- ocet winny z czerwonego wina 400 ml
- słoiki (300 ml) 3
Zielone końcówki pomidorów wyciąć ostrym nożem. Zrobić nacięcie w formie krzyżyka. Do każdego nacięcia wsypać odrobinę soli i położyć na 2-3 godziny na papierowym ręczniku aby odciekły. Połączyć pieprz, paprykę, miętę i kolendrę. Wsypać szczyptę mieszanki do każdego nacięcia. Włożyć pomidory razem z plasterkami czosnku do wyparzonych słoików. Wlać ocet winny tak, aby zakrył pomidory. Zamknąć słoiki i potrząsnąć nimi, aby usunąć bąbelki powietrza.
Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu 2 tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz