Szukaj przepisów

poniedziałek, 17 lutego 2014

Pomidorowe pikle Magdy Gessler

Składniki:
  • pomidory (małe, twarde) 500 g
  • sól morska 1 łyżka
  • pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
  • suszona papryka 1 łyżeczka
  • suszona kolendra 1 łyżeczka
  • suszona mięta 1 łyżeczka
  • czosnek poszatkowany 4 ząbki
  • ocet winny z czerwonego wina 400 ml
  • słoiki (300 ml) 3
   Obłędnie smakują z rybami i kurczakiem. Korzystajmy z małych, pełnych aromatu polnych pomidorów.
    Zielone końcówki pomidorów wyciąć ostrym nożem. Zrobić nacięcie w formie krzyżyka. Do każdego nacięcia wsypać odrobinę soli i położyć na 2-3 godziny na papierowym ręczniku aby odciekły. Połączyć pieprz, paprykę, miętę i kolendrę. Wsypać szczyptę mieszanki do każdego nacięcia. Włożyć pomidory razem z plasterkami czosnku do wyparzonych słoików. Wlać ocet winny tak, aby zakrył pomidory. Zamknąć słoiki i potrząsnąć nimi, aby usunąć bąbelki powietrza.

Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu 2 tygodnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...