Szukaj przepisów

niedziela, 23 lutego 2014

Musaka z bakłażanem Magdy Gessler

Składniki:
  • mielone mięso 600 g
  • krojone pomidory z puszki 600 g
  • czosnek 6 ząbków
  • cebula 2
  • bakłażany 4
  • olej 3 łyżki
  • zioła prowansalskie 2 łyżeczki
  • natka pietruszki, posiekana 3 łyżki
  • czerwone wino 100 ml
  • żółty ser 200 g
Pokroić bakłażany w plasterki, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem i smażyć 3-4 minuty, aż się zeszkli. Dodać mielone mięso i smażyć mieszając drewnianą łyżką 5 minut. Dodać pomidory, zioła, natkę pietruszki, wlać wino i wymieszać. Dusić 10 minut. Nagrzać piekarnik do 180 C. Nasmarować tłuszczem głębokie, żaroodporne naczynie. Ułożyć na dnie warstwę bakłażanów, potem warstwę sosu mięsnego, potem znowu bakłażany i sos i na wierzch jeszcze raz bakłażany. Posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 40 minut, aż musaka ładnie się przyrumieni.

Czas 1 godz. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...