Składniki:
- mielone mięso 600 g
- krojone pomidory z puszki 600 g
- czosnek 6 ząbków
- cebula 2
- bakłażany 4
- olej 3 łyżki
- zioła prowansalskie 2 łyżeczki
- natka pietruszki, posiekana 3 łyżki
- czerwone wino 100 ml
- żółty ser 200 g
Pokroić bakłażany w plasterki, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem i smażyć 3-4 minuty, aż się zeszkli. Dodać mielone mięso i smażyć mieszając drewnianą łyżką 5 minut. Dodać pomidory, zioła, natkę pietruszki, wlać wino i wymieszać. Dusić 10 minut. Nagrzać piekarnik do 180 C. Nasmarować tłuszczem głębokie, żaroodporne naczynie. Ułożyć na dnie warstwę bakłażanów, potem warstwę sosu mięsnego, potem znowu bakłażany i sos i na wierzch jeszcze raz bakłażany. Posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 40 minut, aż musaka ładnie się przyrumieni.
Czas 1 godz. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz