Szukaj przepisów

wtorek, 25 lutego 2014

Zakwas z buraków Magdy Gessler

Składniki:
  • buraki 1 kg
  • woda ok. 5 szklanek
  • cukier 1 łyżeczka
  • czosnek 4 ząbki
  • liść laurowy 1
  • kminek garść
  • ziele angielskie 2 - 3 ziarenka
  • skórka razowego chleba na zakwasie lub
  • pół szklanki soku z kiszonych ogórków
Wodę z cukrem zagotować. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. W kamiennym garnku ułożyć buraki, dodać przyprawy i zalać letnią wodą, tak aby wszystkie buraki były pod wodą. Wrzucić skórkę chleba lub dolać sok z ogórków. Przykryć garnek gazą i zostawić w temperaturze pokojowej na 4-5 dni. Lejek wyłożyć gazą i wlać kwas do ciemnych butelek. Zamknąć. Przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy do dwóch tygodni. Jeśli na powierzchni zrobi się pleśń zebrać ją a kwas przecedzić ponownie przez gazę.

Czas 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...