- marchewki 500g
- pomarańczowa papryka 1
- buraki 500g
- ziemniaki 3
- seler 1
- pory 2
- zielony groszek 250g
- szpinak 250g
- mleko 500ml
- mąka 2 łyżki
- masło 2 łyżki
- gałka muszkatołowa szczypta startej
- Gruyère starty 3 łyżki
- jajka 4
- sok z cytryny 1 łyżka
W rondlu przygotować beszamel: wrzucić masło, dodać mąkę. Smażyć przez chwilę mieszając. Dodać mleko mieszając energicznie i gotować kilka minut od zagotowania na średnim ogniu mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić gałką i dosypać ser. Sos beszamelowy podzielić na cztery części. Gdy przestygnie do każdej z tych części dodać jedno całe jajko, dokładnie wymieszać. Z warzyw przygotować 4 masy. Marchewkę zmiksować z upieczoną pomarańczową papryką, obraną ze skórki. Osobno zmiksować buraczki. Ziemniaki zmiksować z selerem i porem a groszek ze szpinakiem. Każdą z mas lekko posolić i dodać po łyżce beszamelu. Foremkę na pasztet wyłożyć pergaminem. Układać w niej warstwami masy jarzynowe w kolejności: zielona, różowa, pomarańczowa i biała. Foremkę wstawić do naczynia z wodą (tak aby woda sięgała nie wyżej niż do połowy wysokości), przykryć i piec w 120°C około godziny. Podawać z sosem z kefiru zmiksowanego z rukolą i rzodkiewkami lub rzeżuchą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz