Szukaj przepisów

czwartek, 27 lutego 2014

Waniliowe ptysie Magdy Gessler

Składniki:
  • mąka 1 szklanka
  • śmietana kremówka 36% 1 szklanka
  • zimna woda 250 ml
  • ser mascarpone 250 g
  • jajko 3 (duże)
  • masło 0,5 kostki
  • wanilia 1 laska
  • cukier puder 6 łyżek
Zagotować masło z wodą. Wsypać mąkę energicznie mieszając. Gdy ciasto odchodzi od ścianek ostudzić. Zmiksować z jajkami. Rozgrzać piekarnik do 190⁰C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać porcje o średnicy 3 cm na blachę. Piec 15 minut. Mascarpone wymieszać z miąższem wanilii. Kremówkę ubić z cukrem pudrem połączyć z serkiem. Odstawić do schłodzenia w lodówce. Przestudzone ptysie naciąć w połowie. Łyżeczką nałożyć porcję kremu i lekko ścisnąć. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.

Czas 55 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...