Składniki:
- zakwas żytni 150 ml
- mąka pszenna chlebowa 250 g
- mąka razowa 250 g
- letnia woda 300 ml
- oliwa do posmarowania
- sól 1 łyżeczka
- suszone drożdże 1 łyżeczka
- pestki słonecznika 3 łyżki
Wymieszać w misce zakwas z drożdżami i wodą. Dodać oliwę, sól i stopniowo wsypać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto (można mikserem). Pod koniec wyrabiania dodać pestki słonecznikowe. Posmarować czystą miskę oliwą i przełożyć ciasto. Przykryć natłuszczona folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, zęby ciasto wyrosło i podwoiło objętość. Nagrzać piekarnik do temperatury 210C. Uformować z ciasta bochenek, posmarować oliwą i posypać mąką. Odstawić do drugiego wyrastania na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 40 minut. Chleb jest gotowy, gdy bochenek popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Czas 4 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz