Szukaj przepisów

czwartek, 19 grudnia 2013

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Składniki:
  • mąka 500 g
  • gorąca woda 125 ml 
  • sól 1 łyżeczka
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
Podzielić ciasto na cztery części. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką. 

1 komentarz:

  1. Cudowne ciasto, bardzo plastyczne dzięki czemu pierogi można lepić bardzo cieniutkie. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...