Sałatka lwowska podawana jest z sosem śmietanowo-musztardowym, który nie tylko dodaje pikanterii potrawie, ale wprowadza do niej również nutkę słodyczy. Wszystkie smaki, które łączy w sobie sałatka lwowska - słodkie buraki, kremowe ziemniaki, kwaśne ogórki i kapary, delikatna marchew, chrupiące jabłka, pyszne grzybki, tworzą niezwykły zestaw aromatów i konsystencji. Nie do pobicia!
Składniki:
- 8 filetów śledziowych w oleju
- 8 buraków
- 4 ziemniaki
- 1 seler
- 8 ogórków kiszonych
- 4 jabłka
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 1 mały słoik marynowanych grzybków
- 1 mały słoik kaparów
- szczypior
- sok z cytryny
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- pół słoiczka ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, buraki, marchew i selera ugotować bez obierania. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paseczki. Cebulę posiekać. Grzyby odsączyć i również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki - oprócz ziemniaków i śledzi - wymieszać. Na końcu dodać te ostatnie. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić, żeby smaki "przegryzły się". Następnie śmietanę wymiesza z musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Na koniec posypać szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz