Szukaj przepisów

czwartek, 19 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler

Składniki:
  • kapusta kiszona 1 kg
  • grzyby suszone 200 g
  • olej lniany 100 ml 
  • mąka pszenna 1 kg 
  • ciepła woda 0,5 litra 
  • cebula 3 sztuki 
  • masło 1/2 kostki 
  • sól

Kapustę odsączyć, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Uprzednio namoczone grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem dodać do gotującej się kapusty, chwilę razem gotować i odstawić do wystygnięcia. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na maśle i połączyć z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem i olejem lnianym. Przesianą i posoloną mąkę połączyć z wodą i zagnieść ciasto. Na rozwałkowane ciasto układamy kulki farszu, szklanką wycinamy pierogi, sklejamy je i gotujemy we wrzątku. Ugotowane pierogi polewamy pokrojoną w kostkę i usmażoną na oleju cebulą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...