- ości i kawałki ryb 2 kg
- cebula 1
- marchew 1
- seler 1 łodyga
- wytrawne białe wino 250 ml
- ziarno pieprzu 12
- liść laurowy 2
- woda 2,5 l
- sok z połówki cytryny
Pokroić ości i kawałki ryby dużym
nożem na mniejsze części. Usunąć oczy i płetwy. Kawałki ryby moczyć
około 10 min w zimnej, osolonej wodzie. Przed włożeniem do garnka
odsączyć.
Pokroić warzywa na równe kawałki i umieścić w garnku z pozostałymi składnikami.
Podczas gotowania zdejmować pojawiającą się na powierzchni szumowinę za pomocą dużej łyżki cedzakowej.
Przez sito o drobnych oczkach przelać wywar łyżką wazową. Po odcedzeniu wycisnąć z warzyw i ryby resztki płynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz