Szukaj przepisów

wtorek, 5 listopada 2013

Spaghetti bolognese Magdy Gessler

Składniki:
  • cebula 2
  • marchewka 1 duża 
  • seler naciowy 2 łodygi 
  • boczek 200 g
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g 
  • oliwa 5 łyżek 
  • czerwone półwytrawne wino 2 szklanki 
  • przecier pomidorowy 2 łyżki 
  • oregano 
  • sok z cytryny 
  • bulion mięsny 2 szklanki
  • śmietanka pół szklanki 
  • makaron spaghetti 500 g

Przygotować sos. Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę i seler. Boczek pokroić w paseczki i wytopić na oliwie. Dodać do boczku warzywa i mięso mielone. Powoli smażyć na małym ogniu, mieszając. Wlać wino. Mieszać aż odparuje. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić oregano i pieprzem. Dodać bulion i od czasu do czasu mieszając, gotować 3 godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu, doprawić śmietanką, pieprzem, solą i cukrem. Ugotować makaron. Podawać makaron z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...