- cebula 2
- marchewka 1 duża
- seler naciowy 2 łodygi
- boczek 200 g
- mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
- oliwa 5 łyżek
- czerwone półwytrawne wino 2 szklanki
- przecier pomidorowy 2 łyżki
- oregano
- sok z cytryny
- bulion mięsny 2 szklanki
- śmietanka pół szklanki
- makaron spaghetti 500 g
Przygotować sos. Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę i seler. Boczek pokroić w paseczki i wytopić na oliwie. Dodać do boczku warzywa i mięso mielone. Powoli smażyć na małym ogniu, mieszając. Wlać wino. Mieszać aż odparuje. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić oregano i pieprzem. Dodać bulion i od czasu do czasu mieszając, gotować 3 godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu, doprawić śmietanką, pieprzem, solą i cukrem. Ugotować makaron. Podawać makaron z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz