- duże ziemniaki o żółtym miąższu 4
- bardzo świeży twaróg (zmiksowany) 250 g
- masło 100 g
- śmietana 36% 200 ml
- czosnek 1 główka
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- oliwa
Najzdrowsze są kartofle w mundurkach, ale do mielonego nie ma to jak pyszne, świeżo przyrządzone purée.
Ścinamy wierzch główki czosnku, smarujemy oliwą, układamy na blasze,
przyprawiamy i przykrywamy folią do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w
temperaturze 200 C przez 45 minut, aż zrobi się złotobrązowy.
Gotujemy ziemniaki, obieramy, miksujemy. Przekładamy purée do rondla,
łączymy ze śmietaną i dodajemy roztarty upieczony czosnek. Dokładnie
mieszamy. Podgrzewamy masę przez 30 sekund. Dodajemy masło i twaróg.
Całość mieszamy energicznie aż twaróg i masło całkowicie wtopią się w
masę. Przyprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz