Szukaj przepisów

poniedziałek, 4 listopada 2013

Zupa cebulowa Magdy Gessler

Składniki:
  • cebula 1000 g
  • masło 50 g 
  • czosnek 4 ząbki 
  • wywar warzywny 1000 ml 
  • bagietka 6 kromek 
  • żółty ser (najlepiej cheddar) 150 g 
  • koniak 100 ml 
  • szczypiorek do dekoracji

Cebule obrać, pokroić w plasterki, bardzo dokładnie wykrawając twarde „piętki” (natrafienie na taką w zupie jest bardzo nieprzyjemne!). Cebulę zeszklić na maśle, zalać wywarem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku. Z kromek bagietki zrobić grzanki (w tosterze lub piekarniku). Włączyć piekarnik na funkcję grzanie od góry. Do zupy dolać koniak. Przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Delikatnie ułożyć na wierzchu po grzance i posypać serem.  Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści.
Podawać natychmiast, bardzo gorącą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...