- cebula 1000 g
- masło 50 g
- czosnek 4 ząbki
- wywar warzywny 1000 ml
- bagietka 6 kromek
- żółty ser (najlepiej cheddar) 150 g
- koniak 100 ml
- szczypiorek do dekoracji
Cebule obrać, pokroić w plasterki,
bardzo dokładnie wykrawając twarde „piętki” (natrafienie na taką w zupie
jest bardzo nieprzyjemne!). Cebulę zeszklić na maśle, zalać wywarem.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
Gotować aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku. Z kromek bagietki
zrobić grzanki (w tosterze lub piekarniku). Włączyć piekarnik na funkcję
grzanie od góry. Do zupy dolać koniak. Przelać zupę do żaroodpornych
miseczek. Delikatnie ułożyć na wierzchu po grzance i posypać serem.
Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści.
Podawać natychmiast, bardzo gorącą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz