- wywar mięsny 2 l
- kurki 300 g
- ziemniaki 4
- marchewka 1
- czosnek 2 ząbki
- liść laurowy 1
- ziele angielskie
- sól i pieprz
- cebula 1
- masło 50 g
Jajecznica z kurkami, kurki w śmietanie,pierogi z
kurkami... Z kurkami wszystko się udaje. Ale najlepsza jest zupa!
Wywar wlać do garnka z obranymi, pokrojonymi ziemniakami, plastrami
marchewki i czosnkiem. Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz.
Gotować 15 minut. W międzyczasie przygotować kurki: namoczyć w dużym
naczyniu, dokładnie umyć, następnie rozłożyć na ręczniku papierowym i
odczekać ok. 20 minut aż wyschną. Na grubej patelni rozgrzać masło,
wrzucić kurki, posolić i dodać posiekaną cebulę. Przygotowane grzyby
dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut.
Zupę można zabielić śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz