Szukaj przepisów

wtorek, 26 listopada 2013

Zupa na kurkach Magdy Gessler

Składniki:
  • wywar mięsny 2 l
  • kurki 300 g 
  • ziemniaki 4 
  • marchewka 1 
  • czosnek 2 ząbki 
  • liść laurowy 1
  • ziele angielskie 
  • sól i pieprz 
  • cebula 1 
  • masło 50 g

Jajecznica z kurkami, kurki w śmietanie,pierogi z kurkami... Z kurkami wszystko się udaje. Ale najlepsza jest zupa! 
 
Wywar wlać do garnka z obranymi, pokrojonymi ziemniakami, plastrami marchewki i czosnkiem. Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut. W międzyczasie przygotować kurki: namoczyć w dużym naczyniu, dokładnie umyć, następnie rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut aż wyschną. Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić kurki, posolić i dodać posiekaną cebulę. Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. 
Zupę można zabielić śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...