- ziemniaki 700 g
- mąka pszenna 350 g
- jajka 2
- śliwki węgierki 500 g
- bułka tarta 1/2 szklanki
- masło 70 g
- cynamon do posypania
- cukier, sól do smaku
Można je przyrządzić o każdej porze roku z
mrożonych śliwek, ale najlepsze są jesienią, ze świeżych dojrzałych
węgierek.
Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić.
Owoce rozkroić i usunąć pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną
mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajka, dodać szczyptę
soli i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na
kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego
placuszka kłaść śliwkę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć
okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli.
Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z cukrem i bułką tartą zrumienioną z
masłem, oprószone cynamonem.
Zrobiłem dzisiaj - wyszły super - takie jak pamiętam z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuń