Szukaj przepisów

wtorek, 26 listopada 2013

Knedle ze śliwkami Magdy Gessler

Składniki:
  • ziemniaki 700 g
  • mąka pszenna 350 g 
  • jajka 2 
  • śliwki węgierki 500 g 
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • masło 70 g 
  • cynamon do posypania 
  • cukier, sól do smaku


 
 
Można je przyrządzić o każdej porze roku z mrożonych śliwek, ale najlepsze są jesienią, ze świeżych dojrzałych węgierek.

 Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić. Owoce rozkroić i usunąć pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajka, dodać szczyptę soli i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść śliwkę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z cukrem i bułką tartą zrumienioną z masłem, oprószone cynamonem.


1 komentarz:

  1. Zrobiłem dzisiaj - wyszły super - takie jak pamiętam z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...