Składniki ciasta:
- mąka 340 g
- suszone drożdże 5 g
- cukier 1,5 łyżeczki
- sól 1,5 łyżeczki
- oliwa 2 łyżeczki
- letnia woda 250 ml
Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy
jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie
wypieczone na brzegach.
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej
misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na
blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i
elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i
wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.
Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno
zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik
do 230C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć
pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm.
Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.
Bardzo fajny przepis, naprawdę bardzo dobre ciasto.
OdpowiedzUsuń