Szukaj przepisów

wtorek, 26 listopada 2013

Knedle z morelami Magdy Gessler

Składniki:
  • ziemniaki 700 g
  • mąka pszenna 350 g 
  • jajka 2
  • morele 500 g 
  • bułka tarta 1/2 szklanki 
  • masło 70 g 
  • sól i cukier do smaku

Najlepsze są te przygotowane w domu. Ale można je też zjeść wyśmienite w czeskich, austriackich czy węgierskich restauracjach. To stary przepis pamiętający jeszcze czasy monarchii austrowęgierskiej i cesarza Franciszka Józefa, który podobno uwielbiał knedle z morelami. 
 
Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić. Owoce rozkroić i usunąć pestki. Masę ziemniaczana wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajka, dodać szczyptę soli i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść morelę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z cukrem i bułką tartą zrumienioną z masłem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...