- ziemniaki 700 g
- mąka pszenna 350 g
- jajka 2
- morele 500 g
- bułka tarta 1/2 szklanki
- masło 70 g
- sól i cukier do smaku
Najlepsze są te przygotowane w domu. Ale można
je też zjeść wyśmienite w czeskich, austriackich czy węgierskich
restauracjach. To stary przepis pamiętający jeszcze czasy monarchii
austrowęgierskiej i cesarza Franciszka Józefa, który podobno uwielbiał
knedle z morelami.
Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić.
Owoce rozkroić i usunąć pestki. Masę ziemniaczana wyłożyć na podsypaną
mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajka, dodać szczyptę
soli i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na
kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego
placuszka kłaść morelę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć
okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli.
Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z cukrem i bułką tartą zrumienioną z
masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz