Szukaj przepisów

piątek, 29 listopada 2013

Zupa krem z groszku Magdy Gessler

To była totalna rewolucja. Z nudnego "Zajazdu Euforia" Magda Gessler zrobiła "Spichlerz" z pyszną, domową, ale nie nudną, kuchnią. Teraz w restauracji w Ciągowicach po "Kuchennych rewolucjach" można zjeść takie specjały jak właśnie zupa krem z groszku zielonego, gicz cielęca oraz śledzie w dwóch smakach.

Zielony groszek, jak twierdzi Gessler, wciąż w Polsce jest niedoceniany i jedzony głównie w postaci konserwowej. A to już zupełnie inne warzywo. Zielony groszek (może być mrożony) ma słodki, delikatny smak i nie ma nic wspólnego z brunatną breją z puszki. Dlatego zupa krem z groszku zielonego Gessler bardzo smakowała gościom nowego "Spichlerza". Najlepiej taką zupę podawać ze świeżą, gęstą śmietaną, można dodać chrupiący boczek, szynkę. Idealnie do groszku pasują cząber, mięta i sezam.

W "Spichlerzu" zupę krem z groszku podawano właśnie z kleksem śmietany i połówką pieczonego jabłka. Sama słodycz! Możliwości są nieograniczone! Pamiętajmy jednak, że bez względu na sposób przygotowania, jak i serwowania, podstawą zupy kremu z groszku, jest dobre masło!

Składniki:
  • 3 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • litr wywaru warzywnego (bulionu)
  • ½ szklanki śmietany kremówki 36%
  • sól, cukier do smaku

Sposób przygotowania:
W rondlu roztopić masło, dodać posiekaną cebulę oraz groszek. Podsmażyć. Dolać bulion, zagotować, gotować dopóki groszek będzie miękki. Wówczas zupę zmiksować blenderem (można przetrzeć przez sito). Doprawić do smaku solą i cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...