Zielony groszek, jak twierdzi Gessler, wciąż w Polsce jest niedoceniany i jedzony głównie w postaci konserwowej. A to już zupełnie inne warzywo. Zielony groszek (może być mrożony) ma słodki, delikatny smak i nie ma nic wspólnego z brunatną breją z puszki. Dlatego zupa krem z groszku zielonego Gessler bardzo smakowała gościom nowego "Spichlerza". Najlepiej taką zupę podawać ze świeżą, gęstą śmietaną, można dodać chrupiący boczek, szynkę. Idealnie do groszku pasują cząber, mięta i sezam.
W "Spichlerzu" zupę krem z groszku podawano właśnie z kleksem śmietany i połówką pieczonego jabłka. Sama słodycz! Możliwości są nieograniczone! Pamiętajmy jednak, że bez względu na sposób przygotowania, jak i serwowania, podstawą zupy kremu z groszku, jest dobre masło!
Składniki:
- 3 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- litr wywaru warzywnego (bulionu)
- ½ szklanki śmietany kremówki 36%
- sól, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
W rondlu roztopić masło, dodać posiekaną cebulę oraz groszek. Podsmażyć. Dolać bulion, zagotować, gotować dopóki groszek będzie miękki. Wówczas zupę zmiksować blenderem (można przetrzeć przez sito). Doprawić do smaku solą i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz