Szukaj przepisów

środa, 26 lutego 2014

Ciasto biszkoptowe Magdy Gessler

Składniki:
  • jajko 4
  • cukier 120 g
  • mąka pszenna 120 g
  • sól szczypta
Jajka z cukrem ubijać na parze, do chwili aż „ósemka" wykonana na jej powierzchni z masy spływającej z trzepaczki nie będzie się rozpływać.

Zdjąć miskę z pary i ubijać dalej aż do wystudzenia masy.

Porcjami wsypywać przesianą mąkę z solą delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub łopatką. Posługiwać się krawędzią łopatki, aby nie usuwać z ciasta nagromadzonego powietrza.

Lać ciasto do tortownicy (20 cm) posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić patyczkiem. Biszkopt wyjąć i odwracając foremkę wyłożyć na kratkę do studzenia. Zdjąć foremkę. Wystudzone ciasto najlepiej zawinąć w folię spożywczą i przekładać następnego dnia (łatwiej się przekroi). Zawinięty w folię biszkopt może leżeć w chłodnym miejscu do tygodnia.

Czas 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...