Szukaj przepisów

środa, 12 lutego 2014

Tradycyjne powidła śliwkowe Magdy Gessler

Składniki:
  • śliwki węgierki
  • miedziany rondel
Powidła śliwkowe udają się tylko z prawdziwych, bardzo dojrzałych węgierek. Ich sekret polega na koncentracji smaku bez dodatku cukru.

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Smażyć w miedzianym, szerokim rondlu mieszając drewnianą łyżką. Po 1-2 godzinach smażenia odstawić do następnego dnia. Ponownie zagotować, smażyć 1-2 godziny, odstawić. Czynność należy powtórzyć co najmniej trzykrotnie. Powidła są gotowe, gdy z łyżki spadają płatami. Nie opłaca się robić powideł z niewielkiej ilości śliwek. Z kilograma śliwek wyjdzie ok. 200g powideł. Dojrzałe śliwki są bardzo miękkie, a ich skórka marszczy się przy ogonku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...