- kurki 500 g
- masło 50 g
- jajka 12
- cebule 2
- gęsta wiejska śmietana 4 łyżki
- koperek lub pietruszka 1 pęczek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Świeże kurki, wiejskie jaja i pyszna wiejska śmietana. Czy można wyobrazić sobie lepszy początek dnia?
Oczyścić kurki, następnie pokroić. Obrać i posiekać cebulę. Następnie posiekać koperek lub pietruszkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać grzyby i smażyć 5-10 minut mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Jajka ubić ze śmietaną i posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wlać do kurek. Smażyć mieszając aż jajecznica się zetnie.
Jajecznica z kurkami najlepiej smakuje ze świeżym chlebem z masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz