- cienkie, kształtne marchewki z nacią 8
- pomarańcze 1
- masło 4 łyżki
- posiekana dymka 1/2 filiżanki
- cukier 1 łyżka
- kolendra szczypta
- rosół 100 ml
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Obrać skórkę z pomarańczy, posiekać, gotować minutę w niewielkiej ilości wody. Opłukać pod zimną wodą i pozostawić na dobę do wyschnięcia. Z pomarańczy wycisnąć sok. Marchew obrać, pozostawiając około centymetra łodyg. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę, podsmażyć.
Dodać sok, kolendrę, cukier, sól i marchewki w całości. Przykryć. Dusić 5 minut. Dolać rosół, doprowadzić do wrzenia gotować 15 minut pod przykryciem. Zdjąć z ognia, wyjąć marchewki, przykryć by nie wystygły. Zredukować sos do 100 ml, zmiksować. Podawać marchewki z sosem, posypane skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz