- jajko (do ciasta 1) 4
- cukier (do ciasta 1) 120 g
- przesiana mąka pszenna 120 g
- z łyżką ciemnego kakao
- ze szczyptą soli
- jajko (do ciasta 2) 6
- cukier (do ciasta 2) 180 g
- przesiana mąka pszenna (do ciasta 2) 180 g
- z solą i kakao jw.
- sok wiśniowy 1 szklanka
- likier wiśniowy 1/3 szklanki
- śmietanka kremowa 30% lub 36% (mocno schłodzona) 750 ml
- cukier 1/4 szklanki
- konfitura wiśniowa
- wiśnie z szypułkami do dekoracji
Przygotować ciasto 1.
Ubijać jajka z cukrem na parze aż powstanie gęsta, puszysta masa. Zdjąć z pary i ubijać dalej aż ostygnie. Delikatnie ale dokładnie wmieszać mąkę z kakao. Wyłożona papierem lub posmarowana masłem i wysypana mąką tortownic 20 cm napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok pół godziny. Sprawdzić patyczkiem.
Przygotować ciasto 2.
Tak samo jak ciasto 1, tylko wlać do tortownicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok pół godziny. Sprawdzić patyczkiem. Biszkopty po ostudzeniu obficie nasączyć sokiem wymieszanym z wiśniówką. Można też przełożyć je konfiturą wiśniową. Ułożyć na paterze większy biszkopt. Posmarować konfiturą wiśniową krążek o rozmiarze mniejszego biszkoptu. Nałożyć mniejszy biszkopt. Ubić śmietankę. Udekorować nią tort według własnej fantazji. Na wierzchu położyć wiśnie z szypułkami i listki melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz