Szukaj przepisów

poniedziałek, 24 lutego 2014

Papryka faszerowana kus-kusem Magdy Gessler

Składniki:
  • czerwone, okrągłe papryki 3
  • kus-kus 2 szklanki
  • oliwa 4 łyżki
  • sos sojowy 1 łyżka
  • cebula 1
  • czosnek 3 ząbki
  • pomidorki koktajlowe 6
  • tofu 200 g
  • świeża bazylia pęczek
  • bulion warzywny
  • sól i pieprz
Papryki przekroić zachowując ogonki. Usunąć gniazda nasienne. Wnętrza połówek posolić. Kus-kus zalać wrzącym bulionem, tak aby powierzchnia płynu było ok 1-2 cm ponad powierzchnią kaszy. Tofu pokroić w mała kostkę, zalać sosem sojowym i 2 łyżkami oliwy. Odstawić na 10 minut. Posiekane cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy. Bazylię posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. Wymieszać kus-kus, bazylię, czosnek, cebule i tofu. Nałożyć do połówek papryki, na wierzchu ułożyć pomidorki, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekać ok 30 minut, Podawać z zieloną sałatą. Uwaga: tofu można zastąpić pieczarkami.

Czas 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...