- wątróbka cielęca 500 g
- mleko 500 ml
- mąka 4 łyżki
- olej 100 ml
- masło 1 łyżka
- cukier 1/2 szklanki
- czerwony ocet winny 4 łyżki
- sok z 1 pomarańczy
- miód 1 łyżka
- skórka z 1 pomarańczy
- koniak kieliszek
- jabłka do wątróbki:
- ocet jabłkowy 1/2 szklanki
- jabłka twarde, słodkie 2
Przyrządzić sos: z cukru lekko skropionego wodą ugotować jasny karmel (podgrzewać na małej patelni aż stanie się złoty). Zdjąć z ognia. Wlać sok z pomarańczy i ocet. Gotować mieszając aż karmel się rozpuści a sok odparuje do połowy objętości. Dodać miód i koniak. Zagotować, dodać masło jeszcze raz zagotować
Wątróbkę oczyścić i namoczyć w mleku (2-3 godziny lub zostawić na noc). Osączyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej. Plastry wątróbki panierować w mące i smażyć na oleju 2-3 minuty z każdej strony (nie solić!). Pod koniec dodać masło. Polać wątróbki sosem i podawać. Podać z jabłkami.
Czas 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz