- ciasto drożdżowe 800 g
- skórka pomarańczowa 40 g
- rodzynki 50 g
- mak suchy 200 g
- miód 240 g
- masło 20 g
- cynamon mielony 1 g
- orzechy włoskie 60 g
- esencja makowa 1 ml
- jajka 3-4
- cukier wanilinowy 25 g
- domowy lukier 300 g
Do zmielonego maku dodać: skórkę pomarańczową, miód pszczeli wielokwiatowy, jajka, laskę wanilii, masło klarowane, cynamon mielony, esencję makową i zmielone orzechy włoskie.
Rozwałkować placek ciasta drożdżowego. Nałożyć mak i rozprowadzić po cieście. Zwinąć makowiec. Zawinąć w papier do pieczenia, bądź upiec w foremce. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut. Po wystygnięciu polać lukrem i posypać bakaliami.
Czas 2 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz