Szukaj przepisów

czwartek, 27 lutego 2014

Makowiec świąteczny Magdy Gessler

Składniki:
Masa makowa:
  • mak suchy 200 g
  • miód 240 g
  • masło 20 g
  • cynamon mielony 1 g
  • orzechy włoskie 60 g
  • esencja makowa 1 ml
  • jajka 3-4
  • cukier wanilinowy 25 g
  • domowy lukier 300 g
Mak niebieski gotować ok. 40 min. na wolnym ogniu - aż ziarenka będą miękkie, i dadzą się rozetrzeć w placach. Odcedzić mak, wystudzić, zemleć przez maszynkę z sitkiem do maku.

Do zmielonego maku dodać: skórkę pomarańczową, miód pszczeli wielokwiatowy, jajka, laskę wanilii, masło klarowane, cynamon mielony, esencję makową i zmielone orzechy włoskie.

Rozwałkować placek ciasta drożdżowego. Nałożyć mak i rozprowadzić po cieście. Zwinąć makowiec. Zawinąć w papier do pieczenia, bądź upiec w foremce. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut. Po wystygnięciu polać lukrem i posypać bakaliami.

Czas 2 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...