Składniki:
- biała drobna fasola 300 g
- marchewka 1
- czerwona papryka 2
- żółta papryka 2
- cebula 1
- wywar warzywny 1000 ml
- olej 4 łyżki
- listek laurowy 1
- mleko 100 ml
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- przecier pomidorowy 3 łyżki
- sól
- cukier
- majeranek (niekoniecznie)
Fasolkę namoczyć na noc. Odlać wodę. Gotować fasolkę w wywarze 30 minut. Papryki pokroić w wąskie paseczki, cebulę w krążki, marchewkę zetrzeć na tarce. Na oleju zeszklić papryki, cebule i lekko podsmażyć marchewkę. Dodać warzywa do zupy razem z mlekiem i liściem laurowym. W razie potrzeby dolać wodę. (Ostrożnie, bo zupa ma być bardzo gęsta). Gdy warzywa zmiękną a fasolka będzie ugotowana do miękkości dodać przecier. Usunąć liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Podawać posypaną grubo zmielonym kolorowym pieprzem.
Czas 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz