Szukaj przepisów

środa, 26 lutego 2014

Zupa fasolowa z papryką Magdy Gessler

Składniki:
  • biała drobna fasola 300 g
  • marchewka 1
  • czerwona papryka 2
  • żółta papryka 2
  • cebula 1
  • wywar warzywny 1000 ml
  • olej 4 łyżki
  • listek laurowy 1
  • mleko 100 ml
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • przecier pomidorowy 3 łyżki
  • sól
  • cukier
  • majeranek (niekoniecznie)
Fasolkę namoczyć na noc. Odlać wodę. Gotować fasolkę w wywarze 30 minut. Papryki pokroić w wąskie paseczki, cebulę w krążki, marchewkę zetrzeć na tarce. Na oleju zeszklić papryki, cebule i lekko podsmażyć marchewkę. Dodać warzywa do zupy razem z mlekiem i liściem laurowym. W razie potrzeby dolać wodę. (Ostrożnie, bo zupa ma być bardzo gęsta). Gdy warzywa zmiękną a fasolka będzie ugotowana do miękkości dodać przecier. Usunąć liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Podawać posypaną grubo zmielonym kolorowym pieprzem.

Czas 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...