Szukaj przepisów

niedziela, 23 lutego 2014

Gruszka piękna Helena Magdy Gessler

Składniki:
  • cukier 1 szklanka
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • gorzka czekolada 200 g
  • woda 3/4 szklanki
  • likier gruszkowy 1 łyżka
  • płatki migdałowe do posypania
  • lody waniliowe 6 kulek
Gruszki obrać, odciąć plasterek od strony przeciwnej niż ogonek, tak aby gruszka stabilnie „stała”. Usunąć gniazdo nasienne. Zagotować litr wody z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć gruszki i gotować aż staną się szkliste. Rozpuścić czekoladę w miseczce postawionej na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać alkohol. Uprażyć lekko płatki migdałowe na suchej patelni. Postawić gruszkę w małej miseczce, polać ciepłym sosem, posypać migdałami. Podawać z lodami.

 Uwaga: zamiast świeżych gruszek można użyć gruszek z kompotu lub z puszki.

Czas 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...