- wołowina bez kości (zrazowa, krzyżowa, skrzydło) 700g
- smalec 40g
- mąka 1 łyżka
- cebula 1 duża lub 2 małe
- musztarda 30g
- śmietana 22% 30ml
- włoszczyzna pęczek
- pomidory 2
- czosnek 2 ząbki
- czerwone wino kieliszek
- sól i pieprz
Opłukać mięso, osączyć i obrać z powięzi. Natrzeć musztardą, solą i pieprzem. Obłożyć warzywami obranymi wcześniej i pokrojonymi w plasterki. Włożyć do kamiennego naczynia i zostawić w chłodnym pomieszczeniu na 24 godziny. Następnego dnia wyjąć mięso z zaprawy, usunąć nożem przyprawy i warzywa. Posolić słoninę i pokroić w słupki długości 6 cm, grubości 1 cm.
Naszpikować wołowinę słupkami słoniny. Mięso oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia, 60 ml wody i obraną, pokrojoną w krążki cebulę. Dusić powoli pod przykryciem do miękkości uzupełniając sos wodą. Gdy pieczeń jest miękka, wyjąć mięso. Sos przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, posolić. Obrać pomidory i pokroić je w kostkę. Dodać do sosu razem z roztartym czosnkiem i winem. Włożyć mięso do sosu i dusić jeszcze kilka minut. Pieczeń pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien i ułożyć na podłużnym półmisku. Polać sosem. Osobno podać ziemniaki lub makaron, gotowaną jarzynę i surówkę z warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz